Kenmerken van de e-sigaret

29092014-06Ongeveer een decennium geleden introduceerden veel landen nieuwe anti-rook wetten. Deze wetten maakten het leven van rokers extreem moeilijk, aangezien ze niet langer in openbare gelegenheden mochten roken. Als gevolg hiervan, zochten vernieuwers naar alternatieven voor tabakssigaretten en ontwikkelden zij de ecig (elektronische sigaret). De eerste e-sigaretten werden in 2003 in China commercieel geproduceerd.

Wat is een ecig?

Het is een elektronisch apparaat dat lijkt op en proeft als een traditionele sigaret. Het belangrijkste verschil is dat het geen tabak bevat. Tabak is een schadelijke stof die de gezondheid van rokers en passieve rokers kan beïnvloeden. De e-sigaret maakt gebruik van nicotinevloeistof, ook wel bekend als e-vloeistof. Deze vloeistof is gemaakt van onschadelijke ingrediënten, zoals propyleenglycol, nicotine, smaakstoffen, plantaardige glycerine en water.

Kenmerken van de e-sigaret

Oorspronkelijk bestonden de kenmerken van een elektronische sigaret uit een batterij, verdamper, verstuiver en e-vloeistof. De verdamper is een buis met de e-vloeistof die wordt aangedreven door een batterij. De verstuiver is een verwarmingselement dat de e-vloeistof verwarmt en helpt om de sigarettensmaak te produceren. Wanneer de e-vloeistof verwarmd wordt, produceert het een vloeibare damp die de roker (damper) inhaleert. De damp wordt uitgeademd in de vorm van een wolkenloze damp die lijkt op rook. Na uitademing verdwijnt de damp bijna onmiddelijk.

Deze sigaretten hebben zich in de loop der jaren ontwikkeld en tegenwoordig zijn er tweedelige kits beschikbaar die bestaan uit een verdamper (clearomiser) en batterij. Er is ook een wegwerpbare elektronische sigaret verkrijgbaar; een eendelig apparaat dat na gebruik wordt weggegooid. De wegwerpbare e-sigaren zijn ideaal voor diegenen die graag willen experimenteren met e-sigaren en voor degenen die buiten de deur zijn.

Nicotinesterkten

De e-vloeistof bevat diverse nicotinesterkten om aan te kunnen sluiten op de behoeften van de verschillende dampers. De nicotinesterkten variëren van laag tot zeer hoog. Zeer hoge hoeveelheden nicotine kunnen variëren van 24 mg tot 37 mg, terwijl lage sterkten kunnen variëren van 3 mg tot 19 mg, afhankelijk van de fabrikant. E-sigaretten zonder nicotine zijn ook beschikbaar.

Smaken

Elektronische sigaretten zijn in verschillende smaken verkrijgbaar om zo de dampervaring plezieriger te laten zijn. Een voorbeeld is DanSmoke; een van de marktleidende e-sigaret fabrikanten die een breed scala van smaken aanbiedt. Sommige van hun populaire smaken zijn onder andere: Arabian Classic, US Original, Royal Scandinavian, Sweet Royal, Menthol, Coffee Bean en Vanilla Ice.

Waarom e-sigaren wereldwijd in populariteit toenemen

Gezonder dan traditionele sigaretten – Traditionele sigaretten worden geproduceerd van tabak; een substantie die duizenden schadelijke chemicaliën bevat. Deze chemicaliën staan erom bekend ziekten als longkanker en tuberculose te veroorzaken. E-sigaretten bevatten geen schadelijke chemicaliën, waardoor ze een gezonder alternatief zijn.

Gebruikers- en milieuvriendelijk – Deze sigaretten zijn rookloos en geurloos en ze bevatten geen teer. Dit betekent dat dampers zich geen zorgen hoeven te maken over verkleurde tanden en nagels, stinkende kleding, haar of meubels. Ze helpen ook om het milieu te beschermen, aangezien ze damp in plaats van rook uitstoten (koolmonoxide).

Gemak – Elektronische sigaretten bevatten geen tabak. Dit betekent dat ze bijna overal gerookt kunnen worden, omdat ze niet verboden zijn in de anti-rookwetten. Daarnaast hoeven dampers zich geen zorgen te maken over lucifers, aanstekers of asbakken.

Hulp bij het stoppen met roken – Deze sigaren zijn ideaal voor degenen die graag willen stoppen met roken, aangezien ze in verschillende nicotinesterkten verkrijgbaar zijn. Dampers kunnen hun nicotine inname geleidelijk aan verminderen totdat ze uiteindelijk tabaksvrij zijn.

Goedkoper dan traditionele sigaretten – Wanneer een damper eenmaal in een startpakket geïnvesteerd heeft, worden de kosten van het roken aanzienlijk verminderd. Een wegwerpbare ecig kost bijvoorbeeld hetzelfde als 40 traditionele sigaretten. De damper kan dus bijna 50% besparen.

Het ontwerp, de kwaliteit en de prijs van e-sigaretten verschillen per bedrijf. Deze bedrijven bieden ook accessoires aan, zoals batterijen, cartridges en e-vloeistof. Alle producten worden tegen concurrerende prijzen aangeboden.