E-sigaretten: Een bartender’s ervaring

12032013-21In maart 2006 werd Schotland het eerste deel van het Verenigd Koninkrijk om een verbod op roken in gesloten ruimtes te introduceren en vorige week heb ik de kans gehad om met iemand die op de frontlinie was te praten toen de eerste verandering werd uitgevoerd. Hij is een bartender die alleen in dienst was op de eerste nacht van het rookverbod en herinnert zich die avond duidelijk.

”Het was zo een beetje een bar voor werkende mensen aan de rand van de stad en al het personeel was een beetje zenuwachtig geweest over wat we zouden doen als een klant een sigaretje opstak en weigerde naar buiten te gaan om te roken”, vertelde hij me. ”Dus, zenuwachtig nam ik de avonploeg over om 18.00 en wachtte op de eerste roker die uit de maat ging”.

”Tegen 21:00 begon ik te denken dat ik bezorgd was geweest over niets; de gebruikelijke menigte van zware rokers was aangekomen en iedereen draafde stilletjes naar de rookruimte die we een maand eerder hadden gemaakt aan de achterkant.

”Ik was toen ook een roker en toen ik tussen hen kwam voor een sigaret, ging het gesprek over het nieuwe verbod, het weer en de gebruikelijke voorspellingen dat het nooit lang zou duren”.

”Dan, net na 21:00 opende de deur en mij rivaal liep naar binnen. Laten we hem ”Archie” noemen. Hij was tegen deze tijd al bijna een jaar uit de gevangenis en iedereen wachtte angstig op het volgend moment dat hij zich niet kon beheersen en een handvol vrienden van vroeger in het ziekenhuis zette”.

””Archie”, riep ik toen hij naar de bar liep”.

””Wodka Shandy” was zijn gebruikelijk droog antwoord en toen ik me omdraaide om zijn wodka en limonade in te schenken, stond ik stil toen ik het onmiskenbare geluid van zijn Zippo die opensnapte hoorde en net als in een film een sigaretje opstak”.

”Gevuld met angst, keerde ik me om en zag dat twee andere drinkers aan de kant van de bar opeens hadden besloten een reis naar de herentoiletten te maken”.

””Archie”, begon ik nerveus”. ”Je bent vergeten dat het rookverbod vandaag is begonnen?”

”Dit was het”, dacht ik. ”Hij gaat nu ontploffen. Ik was opeens dankbaar dat ik de vooruitziende blik had om de draadloze telefoon aan de kant van de bar te schuiven en gereed stond om de ruiters te bellen”.

”Maar wat er daarna gebeurde was ongelooflijk. Archie schoot plostesling overeind op zijn  barkruk, hield zijn sigaret voor zijn gezicht en keek er afgrijzend naar. ”Oh Shi*t! Sorry man”, hij stamelde voordat hij de deur uitging”.

”Hij was weer terug binnen een minuut en stond te popelen om zich te verontschuldigen. Dat was de laatste keer dat ik iemand vrolijk zag in een openbaar gebouw in Schotland tot ongeveer drie maanden geleden, toen ik wat rook zag aan een tafel dichtbij de bar.

”ik liep naar de tafel. Nu ik een ex-roker ben, was mijn neus aan het trekken om de geur van een illegale sigaret op te sporen. Maar toen ik daar aankwam verbaasde het me dat ik niets rook”.  ”Wat is dat wat je daar hebt?”, vroeg ik, om te horen dat het een elektronische sigaret was. ”Oh, ik heb van ze gehoord. Hoe zien ze eruit?”

”De ”roker” was al enthousiast om zijn vrienden te vertellen over zijn  nieuwe e-sigaretten en ik voegde me bij, te popelen om meer te weten te komen”.

”Waarnaar smaakt het?” ”Koffie? Hoe smaakt een koffie sigaret?”

”Dus in het volgend uur of zo draafde een constante stroom van gokkers naar de tafel om hem te vragen naar zijn e-sigaret”.

”Sommigen weigerden te geloven dat de ”rook” geen geur had en bukten zich om te proberen en snoofden de damp op als die ontsnapte uit de e-sigaret.

”Maar het duurde niet lang en de ”roker” werd beu van alle aandacht en constante verzoeken om zijn e-sigaret te lenen en te vullen met verschillende smaken”.

”Drie keren moest ik de bar verlaten en te vragen aan de andere drinkers om de drukte bij de tafel te stoppen of het proberen te grijpen van zijn e-sigaret”.

”Vreemdgenoeg, toen hij instemde om iemand te lenen voor een voorproefje, was de eerste reactie om het buiten te nemen, zodanig was de kracht van het nieuwe rookverbod.”

”Tegen het einde van de nacht moest ik de roker al vragen om de e-sigaretten weg te zetten en na een reeks van soortgelijke incidenten besloten de bar eigenaren om e-sigaretten in de bar te verbieden.”

”Natuurlijk waren er een paar ontevreden reacties maar deze waren er al snel verdwenen, vooral wanneer de e-sigaretrokers realiseerden hoeveel ze smirting (smoking and flirting) gemist hadden met het ander geslacht bij de asbakken buiten.”