De E-sigaret

13012014-10De stoppen-met-roken campagne is wereldwijd bekend en iedereen weet dat het roken van sigaretten zeer schadelijk is voor de gezondheid. Ze bevatten teer en andere stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn en zelfs tot de dood kunnen leiden. Maar het is moeilijk om van een rookverslaving af te komen. Veel mensen hebben tevergeefs geprobeerd te stoppen m.b.v. nicotinepleisters, nicotinekauwgom en andere hulpmiddelen. Er zijn natuurlijk ook mensen die het hebben gered op wilskracht en vastbesloten waren om te stoppen met roken. Echter, geen product blijkt zo goed te werken en populair te zijn als de elektrische sigaret.

De beste e-sigaretten zorgen voor een authentieke ervaring; de smaak is hetzelfde als van een gewone sigaret en er komt zelfs damp vanaf. Je krijgt bijna het idee dat je echt aan het roken bent. Een elektrische sigaret is veel minder schadelijk dan een gewone sigaret. Het heeft miljoenen mensen geholpen te stoppen met roken en het product is niet aan te dragen in de winkels. Maar hulp bij stoppen met roken is slechts één marketing-invalshoek van dit product, wat dacht je van het voordeel van binnen roken?

Binnen roken is in de meeste landen verboden. De e-sigaret produceert echter geen echte rook en kan daarom binnen gebruikt worden. De sociale verbanning in cafés, of dat je even naar buiten moet gaan om een sigaretje te roken, is nu verleden tijd. Je kan een elektrische sigaret gewoon binnen roken en je hoeft je gesprekken niet te onderbreken om even naar buiten te gaan.

Deze markt is voor diegenen die niet per se willen stoppen met roken. Zij willen niet hun gezondheid verbeteren en willen van het leven genieten met volle teugen en daar hoort voor hen ook roken bij. Veel mensen roken nu zowel gewone sigaretten als elektrische sigaretten. En ook al realiseren ze zich dit misschien niet, het verbetert wel hun gezondheid.

Het effect mag dan misschien klein zijn, als mensen hetzelfde aantal sigaretten blijven roken, maar soms elektrische sigaretten roken, dan is er nog steeds sprake van kleine gezondheidsvoordelen. Sommige roken zelfs liever een e-sigaret dan een gewone sigaret. In dit geval maken mensen, die eigenlijk niet de intentie hadden om te stoppen maar gewoon ook binnen wilden roken, ineens de overstap naar elektrische sigaretten omdat ze het beter vinden smaken.

Er is kritiek gekomen op de e-sigaret van mensen die beweren dat het mensen aanmoedigt meer te roken omdat ze nu ook binnen kunnen roken. Dit is onterecht, de e-sigaret heeft slechts een positieve invloed op de samenleving. Mensen die roken zouden sowieso naar buiten gaan om een sigaret op te steken, die ze nu ook binnen kunnen roken. Het vervangt een deel van de gerookte sigaretten met een gezonder alternatief, en dat is uitsluitend positief.

Samenvattend kunnen we stellen dat de e-sigaret zo gewild is omdat er twee markten voor zijn. De eerste is voor mensen die willen stoppen met roken; de reden waarvoor het product in eerste instantie is gemaakt. De tweede markt bestaat uit de mensen die binnen willen roken; dit was niet het oorspronkelijke idee van de fabrikanten, maar het valt wel in de smaak bij het publiek.